Paddenstoelenragout met Poulettekes

Paddenstoelenragout met Poulettekes

Een paddestoelenragout die elke kersttafel zal opvrolijken. Chanterelle paddestoelen zorgen voor heerlijke bite in dit vegan ragout recept. Geserveerd in een rijke wijnsaus met lichte aardappeldumplings is dit het ideale gerecht voor een vrolijke kerst en een zalig diner!

Servings

4

Prep

30 min

Ingrediënten

  • 2 bakjes (160g) De Vegetarische Slager Veganistische stukjes Pita Poulettekes
  • 1/2 liter rode wijn of druivensap
  • 1 aubergine
  • 75 gram plantaardige margarine
  • 2 eetlepels tomaten pastasaus / purée
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 blaadjes foelie
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 250 gram verse cantharellen (of andere paddenstoelen)
  • 100 ml veganistische kookroom
  • 1 theelepel kaneel
  • zout en peper
  • 30 gram gedroogde cantharellen
  • 1 ui

THÜRINGER AARDAPPELDUMPLINGS

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 25 gram plantaardige margarine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes peterselie
  • aardappelzetmeel (indien nodig)
  • zout en peper
  • Porties 4

    Hoeveelheid per portie

    • Energie kcal 777
    • Eiwitten 25.1g
    • Koolhydraten incl. Vezels 63.7g
    • Koolhydraten excl. Vezels 52.6g
    • Suikers 11.8g
    • Vezels 18.6g
    • Vetten 36.2g
    • Verzadigde vetten 9.1g
    • Onverzadigde vetten 23.7g
    • Enkelvoudig onverzadigde vetten 14.9g
    • Meervoudig onverzadigde vetten 7.2g
    • Transvetten 3.7g
    • Cholesterol 13mg
    • Natrium 210mg
    • Zout 0.52g
    • Calcium 8%
    • Ijzer 28%
    • Kalium 48%
    • Vitamine C 39%
    • Vitamine A 20%

Voorbereiding

  1. Begin dit heerlijk vegan gerecht met het verwarmen van de wijn tot deze lauwwarm is. Haal hem van het vuur. Voeg de gedroogde cantharellen toe en laat ze 10 minuten wellen.

  2. Pel en snipper intussen de uien en de knoflook. Snijd de aubergine in kleine stukjes.

  3. Smelt 25 g margarine in een diepe stoofpan en bak de auberginestukjes gedurende 5 minuten op een matig vuur. Voeg de tomatenpuree, een snufje peper en wat zout toe. Roerbak gedurende 1 minuut.

  4. Roer de bloem erdoor, blijf een minuut roeren, roer dan de helft van de wijn erdoor en voeg, als het goed gemengd is, de rest van de wijn en de geweekte cantharellen toe. Voeg de kruidnagels, de foelieblaadjes, de laurierblaadjes, wat peper en ½ theelepel zout toe. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het 1 uur sudderen. Roer regelmatig.

  5. Maak intussen de verse cantharellen schoon.

  6. Smelt 25 g margarine in een grote koekenpan en bak de Poulettekes aan één kant bruin (niet omdraaien). Doe ze bij de groenten in de stoofpan, roer de veganistische kookroom erdoor en laat 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen.

  7. Roerbak intussen de cantharellen in een koekenpan gedurende 3 minuten in 25 g margarine. Voeg ze, samen met de kaneel, vlak voor het opdienen toe aan de paddenstoelenragout. Proef en breng indien nodig op smaak.

Aardappeldumplings

  1. Schil de aardappelen en was ze. (Gewoon wassen, niet in water laten weken). Snijd 1/3 van de aardappelen in vier stukken en doe ze in een pan. Voeg net genoeg water toe om te bedekken. Voeg een flinke snuf zout toe, breng aan de kook en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat goed uitlekken.

  2. Terwijl de aardappelen koken, snijd de korstjes van het brood en snijd de rest van het brood in kleine blokjes.

  3. Smelt de margarine en olijfolie in een koekenpan en roerbak de broodblokjes goudbruin. Laat de croutons afkoelen op keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper.

  4. Rasp de rest van de aardappelen zeer fijn (doe dit vlak voordat de gekookte aardappelen klaar zijn, want als de aardappelen eenmaal geraspt zijn, worden ze bruin als u ze te lang laat staan). Snijd de geraspte aardappelen nog fijner met een mes. Voeg een flinke snuf zout toe en meng goed. Leg de geraspte aardappel op een schone theedoek en knijp deze heel stevig uit zodat er zoveel mogelijk water uit de aardappel komt. Hoe droger, hoe beter.

  5. Stamp of pureer de gekookte aardappelen zeer goed en meng met de geraspte aardappelen. Voeg een flinke snuf zout en peper naar smaak toe en indien gewenst ook wat nootmuskaat.

  6. Om de dumplings te maken: Vul een diepe pan voor ¾ met gezouten water. Zet op een hoog vuur en breng aan de kook.

  7. Verdeel het aardappelmengsel in 12 porties. Rol eerst een balletje van het aardappelmengsel, maak het plat en leg er wat croutons op (in het midden van het platgemaakte mengsel). Vouw het aardappelmengsel over de croutonvulling, rol het op tot een net balletje en zorg ervoor dat het helemaal dicht is.

  8. Leg de dumpling met een schuimspaan voorzichtig in het kokende water. Het water zal even wat afkoelen. Wanneer het water weer kookt, zet u het vuur onmiddellijk lager tot middelhoog en laat u de dumplings sudderen tot ze blijven drijven.

  9. Neem de dumpling uit het water met de schuimspaan. Controleer of de textuur lekker luchtig is en de dumpling tijdens het koken zijn vorm heeft behouden. Zo niet, meng dan de rest van het aardappelmengsel met 1-2 eetlepels aardappelzetmeel. Verdeel in 12 porties en vorm er 12 gevulde dumplings van zoals hierboven beschreven (of 11 porties als het aardappelzetmeel niet nodig was).

  10. Kook maximaal 4 dumplings tegelijk, waarbij u erop let dat u het water altijd weer aan de kook brengt nadat u de dumplings in de pan hebt gedaan en het vuur meteen weer laat zakken tot sudderen zodra het water weer begint te koken.

  11. Hak de peterselie fijn. Serveer de dumplings met de veganistische ragout en strooi de peterselie over het gerecht als finishing touch.

Serveertip: Serveer de ragout met in ahorn geglaceerde worteltjes, rode kool en/of spruitjes met kastanjes.