Over #MAKENOMISTEAK

België werkt momenteel aan restricties die vleesnamen voor vegan/vegetarische producten beperken. Productnamen zoals ‘Vegan Specks’kes’ of ‘Vegan Poulettekes’ zouden alleen nog mogen worden gebruikt voor producten met dierlijk vlees in. Het argument hiervoor is dat consumenten verward zouden zijn door deze productnamen. De Vegetarische Slager is van mening dat het tegenovergestelde waar is! 

“Onze productnamen geven de consument een duidelijk beeld van welke smaak, textuur en geur onze producten hebben. Dankzij ons kan de consument plantaardig eten zonder zijn kookgewoontes radicaal om te gooien”, aldus Hugo Verkuil, CEO van De Vegetarische Slager. 

En bovendien, “Als onze ‘Vegan Poulettekes’ verwarrend zijn omdat er geen dierlijke kip inzit, dan is een ‘blinde vink’ of ‘varkenshaasje’ net zo goed verwarrend. Er zit geen vink, noch haas in deze producten. Dit soort voorbeelden zijn er in overvloed”, voegt Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager er nog aan toe. JPEG - 47256-UBe-TVB Native Add Design 1080x1080px HR.tif

Met onze #MakeNoMisteak campagne willen we duidelijk maken dat onze vegetarische en vegan producten niet verwarrend zijn! Consumenten #MakeNoMisteak. Tegelijkertijd moedigen we met onze #MakeNoMisteak campagne de Belgische overheid aan om de juiste keuze te maken en een MISTEAK te voorkomen. Een regelgeving die de naamgeving van plantaardig vleesch beperkt, staat haaks op de beoogde eiwittransitie en de ambitieuze nationale en internationale klimaatdoelen.

Doe mee aan onze virtuele campagne #MakeNoMisteak en laat zien dat je niet in de war bent. Help mee om restricties op onze productnamen voorkomen!

1. Ga naar ons Instagramkanaal (@devegetarischeslager)

2. Tik op onze filter (zie link in onze bio), doe de test en #MakeNoMisteak. Laat zien dat je niet in de war bent.

3. Deel het in je story en gebruik de tags @devegetarischeslager @lebouchervegetarien @belgium.be en de hashtags #MakeNoMisteak #Belgium     De discussie rondom de productnamen van plantaardige vleesvervangers is al langer een gespreksonderwerp in Europa. In 2019, werd door de landbouwcommissie van het Europees Parlement een voorstel ingediend voor het verbod van vleesnamen voor vegan / vegetarische producten. Het voorstel leidde op social media tot heel wat ophef waardoor het Europees parlement uiteindelijk tegen het voorstel stemde met als resultaat: geen strengere eisen voor de benaming en presentatie van vleesalternatieven. Helaas, werd dit al snel opnieuw een gespreksonderwerp in België. Sinds enkele jaren, werkt de Belgische overheid aan nieuwe richtlijnen die het gebruik van benamingen voor vegan/ vegetarische producten beperken. Deze richtlijnen werden tot op vandaag nog altijd niet goedgekeurd, maar de tijd dringt. Er wordt momenteel voor een laatste keer naar het voorstel gekeken. De Vegetarische Slager is van mening dat het tijd voor actie is!

Met onze campagne #MakeNoMisteak willen we een duidelijk signaal geven aan de Belgische overheid en onze Voedselrevolutie een gezicht geven! Met jullie hulp willen we duidelijk aantonen dat de producten van De Vegetarische Slager niet verwarrend zijn. Consumenten #MakeNoMisteak. Daarnaast vragen we de Belgische overheid: #MakeNoMisteak door de transitie naar plantaardige voeding te beperken. Een transitie die noodzakelijk is om nationale en internationale klimaatdoelstellingen te behalen.