FaQ

VEELGESTELDE VRAGEN

Vind het antwoord op veelgestelde vragen over De Vegetarische Slager en het nieuwe vleesch. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

 • Sinds de lancering van De Vegetarische Slager in 2010 hebben we een duidelijk doel voor ogen: een voedselrevolutie ontketenen en daarbij alle dieren uit onze keten halen. We doen dit volgens een gedurfde aanpak: een echt eerbetoon brengen aan dierenvlees.

  Het doel van De Vegetarische Slager is om twee tegengestelde werelden samen te brengen en een nieuw soort vlees te creëren. Het soort dat zelfs carnivoren - zoals Jaap, oprichter van De Vegetarische Slager - overtuigt en in staat maakt vlees een nieuwe definitie te geven.

  Tempeh, tofu, linzenburgers en veel groenten vallen niet bij alle vleesliefhebbers in de smaak en maken het niet altijd gemakkelijk om daarop over te schakelen. Een volledig assortiment van verrukkelijke slagerij producten... zou wel eens kunnen werken. Wie zegt dat een slager alleen vlees van dieren kan maken? 

 • Wij hebben geen probleem met de smaak en de structuur van dierlijk vlees, maar wel met de manier waarop het wordt geproduceerd. Ons ideaal is vleesliefhebbers te doen inzien dat zij niets hoeven te missen als zij geen dierlijk vlees eten. Daarom proberen wij steeds de smaak en de structuur van dierlijk vlees te imiteren en ons te onderscheiden met het nieuwe vegetarische vlees, dat volgens kenners, topchefs en culinaire journalisten niet van het origineel te onderscheiden is.

 • Hoewel De Vegetarische Slager zich vooral richt op smaak en textuur, kunnen onze producten ook een positieve impact hebben. Neem bijvoorbeeld onze Burger Mestre (die in 2021 op de markt kwam): vergeleken met Brits grasgevoerd rundvlees heeft dit vleesch meer dan 90% minder impact op de opwarming van de aarde, 90% minder landgebruik en 70% minder watergebruik.

  Want, om rundvlees te produceren, moeten koeien jarenlang constant gevoederd worden. Voor het houden van koeien zijn grote stukken land nodig, wat gepaard kan gaan met ontbossing, voor hun voeder, alsmede enorme hoeveelheden water: meer dan 15.000 liter per kilo dier.

  We hebben de impact van onze andere populairste producten laten analyseren en ze vergeleken met hun niet-plantaardige alternatieven. Wij hebben gebruik gemaakt van een levenscyclusanalyse, een wetenschappelijke methode die wereldwijd wordt gebruikt, om inzicht te krijgen in de milieueffecten van producten gedurende hun hele levenscyclus, van de teelt van de planten, via de verwerking, het vervoer en de verwerking tot het eindproduct in de fabriek.

  Wij zijn ervan overtuigd dat wij heerlijke plantaardige eiwitten kunnen produceren die in vele opzichten kunnen concurreren met dierlijk vlees. Vleesch met voordelen!

 • Wij zijn de grootste slager ter wereld, en dat ook op sociale media. Voel je vrij om ons te volgen op Instagram (@devegetarischeslager) of Facebook (De Vegetarische Slager)!

 • Unilever Belgium

  Boulevard Industriel n°9

  1070 Anderlecht

  België

Producten

 • De gekoelde producten zijn zo lang houdbaar als de THT-datum op de verpakking aangeeft, tenzij de producten voor deze datum worden ingevroren.

 • Op de dag van aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden, de producten zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar. Na ontdooiing adviseren wij het product direct te consumeren.

 • Onze producten kunnen worden opgewarmd in een pan, net als elk ander vleesch. Wij raden echter af ze in de magnetron op te warmen. Specifieke bereidingstips voor elk product vindt u onder het tabblad "ons vleesch".

 • We werken voortdurend aan het creëren van meer recyclebare verpakkingen en het gebruik van gerecyclede materialen. Ook doen we er alles aan om het verpakkingsmateriaal per product zoveel mogelijk te verminderen, met behoud van de hoofdfunctionaliteit van de verpakking. We streven ernaar om tegen 2025 volledig gerecyclede en/of recyclebare materialen te hebben voor al onze verpakkingen.

  Neem bijvoorbeeld onze producten die je in het koelversschap kunt kopen in de supermarkt. De plastic trays zijn gemaakt van 100% gerecycled PET. Daardoor recyclen we zo’n 210 ton plastic per jaar. 

 • Het merendeel van de producten van De Vegetarische Slager wordt vervaardigd op basis van soja. Soms bevatten onze producten meer koolhydraten en minder vet, maar de hoeveelheid eiwitten en het aantal calorieën per portie zijn bijna identiek aan niet-vegetarische producten.

 • We bieden keuze uit een groot aantal producten die geheel plantaardig en dus veganistisch zijn. 

  Op dit moment is meer dan de helft van ons assortiment veganistisch. Het liefst maken wij ook alle producten vegan, echter kippenei-eiwit/zuivel zorgt voor een 'bite' die voor sommige van onze producten nog onmisbaar is. Smaakbeleving staat bij ons op één, dit is de enige manier om mensen die van vlees houden in te laten zien dat ze met onze producten niks hoeven te missen! Bovendien voorkomt de toepassing van ei en zuivel op dit moment nog de noodzaak van onplezierige E-nummers, die in veel vegan producten elders te vinden zijn. 

  We werken met de meest vooraanstaande wetenschappers en met bedrijven als Hampton Creek in San Francisco aan plantaardige ei-vervangers omdat we ervan overtuigd zijn dat de toekomst plantaardig is.

 • Gluten zijn allergenen. Wij geven aan of er gluten in onze ingrediënten worden toegepast. Op dit moment zijn onze producten niet gecertificeerd glutenvrij. De hoofdbestanddelen van onze vleesvervangers bevatten geen gluten, maar op de plaats van verwerking zijn mogelijk soms wel gluten aanwezig.

 • Wij hebben voor deze samenstelling van ingrediënten gekozen omdat deze overeenkomt met de smaak van de meeste mensen. Voor sommige producten hebben we het recept aangepast om de hoeveelheid zout te verminderen. Natuurlijk evolueren onze producten voortdurend, passen ze zich aan en worden er innovaties in verwerkt. In de nabije toekomst kunnen wij wellicht verschillende versies van dezelfde producten op de markt brengen. Als u bijvoorbeeld vindt dat de vegetarische gehaktballetjes te zout zijn, kunt u ze bereiden met een zoutvrije of natriumarme bouillon of saus. Een deel van het zout in de gehaktballen zal dan in het kookvocht verdwijnen.

 • Vanaf de leeftijd van één jaar kunnen kinderen echt genieten van de producten van De Vegetarische Slager. Voordien hooguit wanneer ze verwerkt zijn in een blender. Wij adviseren om te beginnen met kleine hapjes.

 • We gebruiken alleen de allerbeste ingrediënten, maar hanteren geen speciale gezondheidsclaim voor onze producten. verder richten we ons vooral op smaak om een heerlijk alternatief te bieden voor vlees dat ook de voedingswaarde evenaart.

 • Wat vervelend om te vernemen dat je een klacht over ons product hebt. Neem contact met ons op via het formulier "Contact".

Ingrediënten

 • Op de productpagina van onze website worden de ingrediënten, voedingswaarden en bereidingswijzen van al onze producten weergegeven.

 • Het ingrediënt gist zorgt voor een bepaalde smaak die belangrijk is voor de optimale vleesbeleving van sommige van onze vleesvervangers. Voor de afwisseling hebben wij ook producten in assortiment waar geen gist in verwerkt is. De Poulettekes bevatten geen gist.

 • GMO gewassen zijn in de EU niet toegestaan. De soja die wij gebruiken als basis voor een deel van ons assortiment vegetarisch vlees is GMO-vrij en komt uit kleinschalige teelt (Europa, Zuid-Amerika buiten de Amazone, midwesten van de VS, Canada en delen van Azië).

 • De producten verkrijgbaar in België zijn gemaakt op basis van soja.

 • We gebruiken uitsluitend soja die niet genetisch gemanipuleerd (GMO) is. Dit is de beste garantie dat de soja ook afkomstig is uit de niet grootschalige teelt waar dus geen bossen voor gekapt worden. 

 • We maken momenteel gebruik van ongefermenteerde soja in onze producten. Er wordt verschillend gedacht over de gezondheidseffecten van ongefermenteerde soja, wetenschappelijke rapporten daarover spreken elkaar tegen. Dat neemt niet weg dat wij proberen alles te doen om alle nieuwe informatie over gezondheidseffecten in onze productontwikkeling mee te nemen. 

  In dat kader is het goed om te kunnen melden dat we ook producten vervaardigen van door onszelf geteelde biologische lupine van Nederlandse bodem en we hebben nu ook zelf biologische soja geteeld in Nederland. 

 • Onze producten bevatten geen MSG (mono sodium glutaminaat); wij zijn zeer kritisch op toepassingen van E-nummers en bevragen onze leveranciers daar met nadruk op.

  Additieven zoals E621 (natriumglutamaat, het bekendste glutamaat), E622, E623, E624 en E625, waartegen wij sterk gekant zijn, zullen nooit in onze producten worden gebruikt.

  De weinige levensmiddelenadditieven die nog in sommige van onze producten worden gebruikt, worden minder gecontroleerd dan MSG, maar desondanks streven wij ernaar de eventueel gebruikte levensmiddelenadditieven tot een minimum te beperken of zelfs te elimineren.

  Ook is het goed om te weten dat als we gistextract in een product gebruiken, we dat altijd op het etiket vermelden, simpelweg omdat sommige mensen het niet willen consumeren.

 • Sommige producten bevatten een klein percentage glucosestroop. Het is een beetje anders dan fructose-glucosestroop (meestal gebruikt in Amerika en momenteel in het nieuws vanwege het effect op obesitas). We bieden ook veel producten zonder glucosestroop.

 • Het milieu en duurzaamheid zijn voor ons zeer belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering. Er is inderdaad veel palmolie in omloop die van leveranciers komt die oerbossen kappen. De palmolie en soja die wij gebruiken komt echter uit gecertificeerde bronnen (RSPO) waarvoor geen oerbossen worden gekapt.

 • De meeste van onze producten zijn verrijkt met ijzer en/of vitamine B12, die van nature aanwezig zijn in de niet-vegetarische versie. Zie de productpagina's voor de exacte lijst.

 • Wij zijn wettelijk verplicht om de verplichte 14 allergenen te benoemen wanneer die worden toegepast in onze producten. Als één van deze allergenen in het product zit, is dat terug te vinden in onze ingrediëntendeclaratie

 • Knoflook en ui zijn geen allergeen, wat betekent dat ze niet in de allergenenlijst (Alba lijst) zoals die in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt zijn opgenomen.

  Knoflook/ui valt onder "kruiden". Als het ingrediënt "kruiden" wordt weergegeven, zou hier knoflook en/of ui in kunnen zitten.

 • We streven naar zoveel mogelijk eivrije toepassingen. De eieren die wij gebruiken zijn ten minste van vrije-uitloopkippen, waar mogelijk van biologisch gehouden kippen.

 • Al onze aroma's zijn van plantaardige oorsprong, d.w.z. dat ze afkomstig zijn van planten, groenten of mineralen. De precieze samenstelling van deze aroma's is een fabricagegeheim. Aangezien aroma's door de wet niet als additieven worden beschouwd, krijgen zij geen nummer en volstaat de term "aroma's". Wij gebruiken hoofdzakelijk natuurlijke aroma's, wat betekent dat ze niet kunstmatig zijn geproduceerd. Wij streven ernaar zoveel mogelijk duurzame en biologische producten te gebruiken.

 • Soja is een basisingrediënt in veel van onze producten, omdat het ons in staat stelt structuren te creëren die identiek zijn aan vlees. Het is voor ons belangrijk producten te maken die qua smaak en structuur identiek zijn aan dierlijk vlees, omdat wij met onze vleesvervangers willen concurreren met dierlijke alternatieven. Alle ingrediënten per product zijn te vinden op onze productassortiment pagina.

 • De kleurstoffen in ons vegetarisch gehakt zijn natuurlijke peper- en bietenextracten, om ons product op een gezonde manier meer op vlees te laten lijken.

Verkooppunten

 • U kunt ons vlees vinden bij Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Intermarché, Makro, Match en Spar in België. Onze producten zijn in de koelkast bij de vleesvervangers te vinden. Indien u bepaalde producten niet in de winkel kunt vinden, raden wij u aan zich tot de servicebalie van de betrokken winkel te wenden. In veel gevallen kan het personeel de producten ter plaatse voor u bestellen. Ons vlees is nu verkrijgbaar in meer dan 30.000 verkooppunten in 45 landen.

 • Onze prioriteit ligt momenteel niet op het openen van nieuwe franchise winkels in België. Ondernemers die een goed plan hebben of andere mogelijkheden zien, kunnen wel  altijd contact met ons opnemen om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 • Supermarkten bepalen hun eigen assortiment. Daarom is het mogelijk dat u niet al onze producten in uw plaatselijke winkel vindt. Er kunnen ook verschillen zijn in de beschikbaarheid van ons assortiment van de ene winkel tot de andere. Als u een product niet kunt vinden, raden wij u aan contact op te nemen met de helpdesk van de winkel of na te gaan of u de producten in een onlineshop kunt bestellen.

 • De plantaardige burgers zijn speciaal ontwikkeld voor Burger King® en is exclusief verkrijgbaar in Burger King® restaurants.

Media

Vacatures

 • Als u geïnteresseerd bent om deel uit te maken van het Unilever-team, ga naar https://www.unilever.be/careers/ en maak je aanvraag online.

JPEG - The Vegetarian Butcher/DVS website assets

VIND ONS VLEESCH

Een overzicht van verkooppunten bij jou in de buurt.

vind een winkel