Ingrediënten
- 2 bakjes (160g) De Vegetarische Slager Veganistische stukjes Pita Poulettekes
- 1/2 liter rode wijn of druivensap
- 1 aubergine
- 75 gram plantaardige margarine
- 2 eetlepels tomaten pastasaus / purée
- 2 eetlepels bloem
- 3 teentjes knoflook
- 3 blaadjes foelie
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 250 gram verse cantharellen (of andere paddenstoelen)
- 100 ml veganistische kookroom
- 1 theelepel kaneel
- zout en peper
- 30 gram gedroogde cantharellen
- 1 ui
THÜRINGER AARDAPPELDUMPLINGS
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 sneetjes volkorenbrood
- 25 gram plantaardige margarine
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 takjes peterselie
- aardappelzetmeel (indien nodig)
- zout en peper
Bereiden
-
Begin dit heerlijk vegan gerecht met het verwarmen van de wijn tot deze lauwwarm is. Haal hem van het vuur. Voeg de gedroogde cantharellen toe en laat ze 10 minuten wellen.
-
Pel en snipper intussen de uien en de knoflook. Snijd de aubergine in kleine stukjes.
-
Smelt 25 g margarine in een diepe stoofpan en bak de auberginestukjes gedurende 5 minuten op een matig vuur. Voeg de tomatenpuree, een snufje peper en wat zout toe. Roerbak gedurende 1 minuut.
-
Roer de bloem erdoor, blijf een minuut roeren, roer dan de helft van de wijn erdoor en voeg, als het goed gemengd is, de rest van de wijn en de geweekte cantharellen toe. Voeg de kruidnagels, de foelieblaadjes, de laurierblaadjes, wat peper en ½ theelepel zout toe. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het 1 uur sudderen. Roer regelmatig.
-
Maak intussen de verse cantharellen schoon.
-
Smelt 25 g margarine in een grote koekenpan en bak de Poulettekes aan één kant bruin (niet omdraaien). Doe ze bij de groenten in de stoofpan, roer de veganistische kookroom erdoor en laat 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
-
Roerbak intussen de cantharellen in een koekenpan gedurende 3 minuten in 25 g margarine. Voeg ze, samen met de kaneel, vlak voor het opdienen toe aan de paddenstoelenragout. Proef en breng indien nodig op smaak.
Aardappeldumplings
-
Schil de aardappelen en was ze. (Gewoon wassen, niet in water laten weken). Snijd 1/3 van de aardappelen in vier stukken en doe ze in een pan. Voeg net genoeg water toe om te bedekken. Voeg een flinke snuf zout toe, breng aan de kook en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat goed uitlekken.
-
Terwijl de aardappelen koken, snijd de korstjes van het brood en snijd de rest van het brood in kleine blokjes.
-
Smelt de margarine en olijfolie in een koekenpan en roerbak de broodblokjes goudbruin. Laat de croutons afkoelen op keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper.
-
Rasp de rest van de aardappelen zeer fijn (doe dit vlak voordat de gekookte aardappelen klaar zijn, want als de aardappelen eenmaal geraspt zijn, worden ze bruin als u ze te lang laat staan). Snijd de geraspte aardappelen nog fijner met een mes. Voeg een flinke snuf zout toe en meng goed. Leg de geraspte aardappel op een schone theedoek en knijp deze heel stevig uit zodat er zoveel mogelijk water uit de aardappel komt. Hoe droger, hoe beter.
-
Stamp of pureer de gekookte aardappelen zeer goed en meng met de geraspte aardappelen. Voeg een flinke snuf zout en peper naar smaak toe en indien gewenst ook wat nootmuskaat.
-
Om de dumplings te maken: Vul een diepe pan voor ¾ met gezouten water. Zet op een hoog vuur en breng aan de kook.
-
Verdeel het aardappelmengsel in 12 porties. Rol eerst een balletje van het aardappelmengsel, maak het plat en leg er wat croutons op (in het midden van het platgemaakte mengsel). Vouw het aardappelmengsel over de croutonvulling, rol het op tot een net balletje en zorg ervoor dat het helemaal dicht is.
-
Leg de dumpling met een schuimspaan voorzichtig in het kokende water. Het water zal even wat afkoelen. Wanneer het water weer kookt, zet u het vuur onmiddellijk lager tot middelhoog en laat u de dumplings sudderen tot ze blijven drijven.
-
Neem de dumpling uit het water met de schuimspaan. Controleer of de textuur lekker luchtig is en de dumpling tijdens het koken zijn vorm heeft behouden. Zo niet, meng dan de rest van het aardappelmengsel met 1-2 eetlepels aardappelzetmeel. Verdeel in 12 porties en vorm er 12 gevulde dumplings van zoals hierboven beschreven (of 11 porties als het aardappelzetmeel niet nodig was).
-
Kook maximaal 4 dumplings tegelijk, waarbij u erop let dat u het water altijd weer aan de kook brengt nadat u de dumplings in de pan hebt gedaan en het vuur meteen weer laat zakken tot sudderen zodra het water weer begint te koken.
-
Hak de peterselie fijn. Serveer de dumplings met de veganistische ragout en strooi de peterselie over het gerecht als finishing touch.
AddThis is disabled because of cookie consent
RECEPTEN
MiSCHIeN VIND Je DIT OoK LECKeR
-
Kandidaat Koningshapje Luik: stoofpotje à la liègeoise met vegan Poulettekes
Ontluik het beste van de stad aan de Maas met dit vegan stoofpotje in Luikse stroop.
10 minutes
4 servings
-
Kandidaat Koningshapje Gent: Gentse waterzooi van vegan Poulettekes
Prettige prei, wonderlijke wortel en sensationele selder in je keuken? Dat vraagt om een pleidooi voor de vegan Gentse waterzooi. Smakelijk én plantaardig.
10 minutes
4 servings
-
Kandidaat Koningshapje Brussel: vegan kiecken met krieken
Het beste van 2 werelden? Dat is kriek met kieck. Dé Vlaamse klassieker op vegan wijze, met frietjes en salade van witloof.
10 minutes
4 servings
-
Kandidaat Koningshapje Leuven: vegan potteke Poulettekes met Leuvense Pils
Amai, kroket! Met dit Leuvense stoofpotje brengen we de bierhoofdstad van België naar je bord. Afgewerkt met aalbessengelei, sjalot, ui en champignons.
10 minutes
4 servings
-
Kandidaat Koningshapje Hasselt: 'Jenevert-ni'- stoofpotje met vegan Poulettekes
Dit Hasseltse stoofpotje is geen zever: een smakelijk bordje van gele wortel, jonagoldappel en Hasseltse jenever. Heerlijk met een smeuïge puree.
10 minutes
4 servings
-
Kandidaat Koningshapje Antwerpen: vegan stoof-Poulettekes met Elixir d’Anvers
Kruid, kruidig, kruidiger! Wie kruiden zegt, zegt Elixir d’Anvers. In deze met kruidenlikeur afgewerkte vegan stoof proef je de Antwerpse pit.
10 minutes
4 servings
-
Gerookte vegan Burger Mestre met kimchi-mayonaise
De vegan gerookte Burger Mestre met kimchi-mayonaise is een waar genot die de smaakpapillen in vuur en vlam zet. Een plantaardig feestmaal om van te genieten, smullen maar!
15 minutes
4 servings
-
Vegan BBQ Kebabs met Saucissekes en geroosterde paprika’s
Met deze veganistische kebab spiesjes proef je de heerlijke smaken van de zomer in elke hap! De kruidige vegan Saucissekes en gegrilde paprika's zorgen voor een verrukkelijke BBQ-ervaring die je niet wilt missen.
10 minutes
4 servings
-
Mexicaanse vegan Le Filet voor op de BBQ
Dit recept met onze vegan Le Filet is een heerlijk gerecht voor liefhebbers van de Mexicaanse keuken, gemakkelijk te bereiden en ideaal om te serveren tijdens een barbecue met familie en/of vrienden. Ben jij klaar om salsa te dansen rond deze heerlijke tortilla's?
10 minutes
4 servings
